Fri for mobberi

Red Barnet og Mary Fonden har startet Fri for Mobberi – et forebyggende projekt til vuggestuen, børnehaven og indskolingen. Projektet er udviklet på initiativ fra Kronprinsesse Mary med inspiration fra den australske organisation The Alannah and Madeline Foundation.

I vuggestuen i SøLøVen har vi valgt at bruge ”Fri for mobberi”-materialet, som bl.a. består af samtaletavler, børnesange og bamsevenner.
Det er vigtigt for os at påpege, at vi ikke ser mobberier i vuggestuen, men forskning har vist, at kimen til mobning kan blive lagt allerede i vuggestuen, så derfor ser vi vigtigheden af at arbejde forebyggende.

Ambitionen med Fri for Mobberi er at skabe børnefællesskaber i vuggestuen med tolerance og respekt for hinanden. Målet er at skabe en kultur, hvor børn viser omsorg for hinanden og reagerer på mobning med mod og forsvarer den kammerat, der har svært ved at forsvare sig selv. Så nøgleordene i dette projekt er: Tolerance-respekt-omsorg-mod.

Projektets maskot er en lilla bamse, kaldet Bamseven. Bamsen udstråler tryghed, blidhed og venskab, og figuren skal minde om at passe godt på hinanden – at være en god kammerat.
Hvert barn får deres egen lille bamse (som har bolig i vuggestuen). Den kan bruges som legekammerat og trøstebamse og er med til bamsemøderne/børnemøderne. Bamseven er kønsneutral, så begge køn kan bruge den til trøst.

Tidsperspektivet i Fri for Mobberi er ikke afgrænset til en kort projektperiode, men tænkt betydelig bredere som et forløb, der strømmer gennem vuggestue- og børnehavetiden.

Bamsevennen flytter med fra vuggestuen til børnehaven.

Et stykke tid efter barnet er startet i børnehave, uddeles projektets forældretips mod mobning. Det er nemlig afgørende for projektets succes, at vores indsats sker i et samarbejde med forældrene for at kunne forebygge mobning og opbygge berigende og positive børnefællesskaber, som børnene kan bære med videre i deres liv.

• www.friformobberi.dk kan I få yderligere information om projektet, bestille rytmikprogram/cd og børnene kan lege med Bamseven.